Hyötykasvit

Hyötykasveista voidaan kerätä tuoretta ja maukasta satoa ruokapöytään.
Hyötytarhan lisäksi useat lajit sopivat kasvamaan myös koristekasvien joukkoon. Ne pitävät lämpimästä ja valoisasta paikasta.
Parvekkeela ja pienessä pihassa kasvatus on helppoa ruukuissa tai kasvusäkeissä. Yrttikasveista löytyy näyttäviä lajeja ruukkuihin, amppeleihin kuin köynnöstukiinkin.  Hyötykasveista voidaan kerätä tuoretta ja maukasta satoa ruokapöytään, esim.herukkapensaanlehtiä voidaan käyttää mehuihin ja teeaineksina.

Fragaria MANSIKKA

Hinta
1.20€/kpl
13.50€/ 10-kenno sis. 10kpl taimia
57.00e/koko levy =60 + 6 tainta

Tutustu lajikkeisiin klikkaamalla kuvaa.

Hippophae rhamnoides TYRNI

Hinta: 27,00

'Tarmo'(hede), 'Tytti'(emi),  'Terhi'(emi) ovat kotimaisia kantoja.

Tutustu lajikkeisiin klikkaamalla kuvaa.

HUNAJAMARJA, Lonicera caer.var.kamtsch. 'Morena'

Hinta: 14,50

HUNAJAMARJA 'Morena' eli makeasinikuusama, jonka marjat ovat sinimustia ja maku muistuttaa pensasmustikkaa.Kork. 1,5 m/lev. 1,5 m A Suuret aromikkaat mustikanmakuiset marjat. Eri lajikkeiden välinen ristipölytys parantaa sadon laatua ja määrää. Vaatimaton kasvualustan suhteen, suosii tuoretta maata.

HUNAJAMARJA/2, Lonicera caer.var.kamtsch. 'Lebeduska'

Hinta: 14,50

Hunajamarja eli marjasinkuusama 'Lebeduska' on kestävä, vaatimaton ja helppohoitoinen pensas, venäläinen lajike. Korkeus 1,5 m. Marjat 2-3cm cm pitkiä,mehukkaita. Maku makea, aromikas, ilman kitkeryyttä. Kypsyy heinäkuun-elokuun vaihteessa. Aurinkoinen – puolivarjoinen kasvupaikka. Keskiravinteinen, tuore – kosteahko hiekkamulta. Istustus 150-200cm välein.Hunajamarjat menestyvät vyöhykkeillä I-VII.

Malus-tarhaomenapuu OMENAPUU

Tarhaomenapuut Antonovka-siemenperusrunko 'Pirja' Hinta 36.00€, astiataimi Kaksivuotias II-luokan taimi. 

Prunus, KIRSIKAT

'Latvian Matala' pensaskirsikka
Hinta: 35,00e, taimikoko 80-100cm

Matalakasvuinen ja makea kirsikka morellityyppinen  pensaskirsikka. Tuottaa tummanpunaisia ja makeita marjoja. Marjat kypsyvät elokuussa. Suurehkot marjat ovat happamanimeliä, ei karvasta jälkimakua. Erittäin kaunis koristepuunakin. Itsepölytteinen.
Korkeus: n.1,5 metriä Vyöhykkeille I-VI aurinkoisille, suojaisille lämpimille paikoille. Istutus kalkitulle hiekkaperäiselle kasvualustalle.

'Schedraja' pensaskirsikka
Hinta: 35.00€, taimikoko 80-100cm, astiataimi

Talvenkestävä pensaskirsikka, joka on tuottanut satoa myös Sallassa.
Hyvänmakuiset ja mehukkaat kirsikat valmistuvat syyskuunpuolella. Kasvultaan noin 100-150cm korkea ja leveä.


 

Rheum x cultorum RAPARPERI

'Queen Victoria' -paikallinen kanta
Hinta 12.00e, astiataimi

Punaiset, pitkät lehtiruodit ovat parhaimmillaan alkukesästä. Maan tulee olla runsasravinteista ja hikevää, jolloin toinen sato voidaan korjata keskikesällä.
Ruoteja käytetään leivontaan, keittoihin, mehuksi ja hilloksi.

Kukkavarret katkaistaan jolloin sato määrä ja laatu paranevat.
Raparperin sisältävän oksaalihapon vuoksi, kannattaa nauttia aina maidon kanssa.

Ribes nigrum MUSTAHERUKKA

Istutusetäisyys 2,5m. Taimet ovat astiataimia, joita voi istuttaa koko sulanmaan ajan.

Tutustu lajikkeisiin klikkaamalla kuvaa.

Ribes nigrum VIHERHERUKKA

'Venny'
Hinta 10.00e, astiataimi.

Marjat ovat hyvin makeat, sillä niissä on enemmän sokeria kuin muissa herukoissa.
Marjat soveltuvat jopa viininvalmistukseen ja maistuvat pikkulapsille. Marjojen vihreän värin ansiosta rastaa ja muut pikkulinnut eivät havaitse kypsyviä viherherukoita.
Myynnissä myös ns. sisaruskasvi eli samassa astiassa on yksi viherherukan ja yksi mustaherukan taimi. Soveltuu hyvin pienille pihoille. Hinta 15.00€

Hoidetaan kuten mustaherukka pensaita. Pienilmastoltaan hyvälle paikalle.

RIbes rubrum PUNAHERUKKA

'Punainen hollantilainen'
Hinta 12.00e, astiataimi.

200 vuotta vanha suomalainen lajike.
Marjat ovat hapokkaita ja mehupitoisia. Runsassatoinen myös pohjoisessa.
Kasvutavaltaan pysty, kasvattaa myös runsaasti oksia. Punaherukat tulevat satoikään pari vuotta myöhemmin kuin mustaherukat.

Pensaat pitävät valoisasta, kosteasta maasta. Seisovasta vedestä ne eivät kuitenkaan pidä.
Keskiraskas, multava, kalkittu maa on parasta. Hiekka ja savimaita kannattaa parantaa kompostilla. Koska herukkapensaat ovat hyönteispölytteisiä, kannattaa pensaat istuttaa kohtuullisen tuulensuojaiselle paikalle.
Liian tuulensuojainen ja varjoisa paikka altistaa pensaita kasvitaudeille ja tuholaisille.

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

   

Ribes rubrum VALKOHERUKKA

Hinta: 13,00

'Valkoinen hollantilainen'


Tutustu lajikkeeseen klikkaamalla kuvaa.

Ribes uva-crispa KARVIAINEN

Hinta: 11,00
'Hinnonmäen Keltainen' Hinta 11.00e, astiataimi. Marjat ovat suuria, ohut kuorisia ja makeita. Marjojen väri on kellanvihreä. Marjat kypsyvät toista viikkoa aikaisemmin kuin toisella tunnetulla lajikkeella 'Lepaan Punainen.' Kypsymisestä johtuen VII-vyöhykkeellä kannattaa istuttaa karvaista erittäin lämpimille ja suojaisille paikoille. Istuttaminen kohopenkkiin auttaa myös keväällä aikaiseen kasvunlähtöön. Karviaispensaat leikataan samalla periaatteella kuin herukkapensaatkin.  'Lepaan Punainen' Hinta 11.00e, astiataimi. VII-vyöhykkeellä ehtii kysyä erittäin lämpimillä ja suojaisilla paikoilla. Istuttaminen kohopenkkiin auttaa myös keväällä aikaiseen kasvunlähtöön. Marjat ovat keskikokoisia, tummanpunaisia ja makeita. Pensas on vahva- ja melko pystyoksainen sekä härmänkestävä. Kotimainen lajike, joka jalostettiin 1900-luvun alussa. Karviaispensaat leikataan samalla periaatteella kuin herukkapensaatkin. Parhaiten karviaiset kasvavat kalkitussa runsas multaisessa maassa. Kannattaa seurata alkukesän aikana, jolloin isokarpiaispistiäinen saattaa tehdä tuhojaan syömällä pensaat lehdettömiksi. Torjuntana voi käyttää mäntynesteruiskutuksia tai halutessasi kemiallisia torjunta-aineita.

Rubus idaeus VADELMA


'Maurin Makea'
Hinta 6,00€, kennotaimi.
puutarha- ja luonnonvadelman risteytys ns. pensasvadelma, joka ei vaadi tuentaa. 
Runsaasti versova lajike. Astiakoko 3l.

'Stiora'
Hinta 6,00e, kennotaimi
Uutuus lajike, joka tuottaa hyvin suuria marjoja. Kannattaa kokeilla muutamalla taimella.

 

Rudus arcticus, MESIMARJA

Kypsät marjat kuultavia ja pehmeitä. Istuta mahdollisimman hyvälle multavalle, hieta- tai kangasmaalle. Maan happamuuden suhteen ei vaateita, mutta tasainen kosteus koko kasvuakauden. Erittäin huono kilpailemaan rikkakasvien kanssa.Liiallista typpilannoitusta tulee välttää, etenkin multamailla. Sopiva taimiväli muovipenkissä viljeltäessä on 25 – 35 cm. Ristipölytyksen varmistamiseksi istutetaan eri lajikkeita sekaisin samaan riviin, esim. kahta lajiketta vuoronperään, tai kahta lajiketta suhteessa 2:1 Kennotaimi 2,90kpl, astiataimi4,60/2lajia astiassa. 'Pima'kestävä ja satoisa 'Susanna'hyvä pölyttäjä

Saskaton MARJATUOMI-PIHLAJA

Hinta: 14,50

Saatavana vain pieni erä.
’Northline’ kasvutavaltaan lajike on pysty ja sirottava. Lajike on runsas- ja aikaissatoinen. Marja on läpimitaltaan 12-14 mm ja on hyvän makuinen, makea. Aurinkoinen ja tuulilta suojattu paikka varmistaa mehukkaat marjat. Saskatonit ovat myös hyönteispölytteisiä. Lannoitus ja kalkitus hoituu marjapensaiden tapaan. Maan olisi hyvä olla humuspitoista ja läpäisevää. Juuret eivät pidä liika märkyydestä. Marjat kypsyvät Pohjois-Suomessa elokuun puolivälin tienoilla. Myös linnut pitävät näistä mustikan makuisista marjoista. Mustikalla on suunnilleen samat vitamiinipitoisuudet ja antioksidanttien määrä kuin saskatonilla. Käyttö muiden marjojen tapaan. Teetä voi valmistaa kuivatuista marjoista ja lehdistä. Kaunis myös koristepensaana vrt. pohjantuomipihlaja. 'SMOKY' Saskatoon eli marjatuomipihlaja on helppohoitoinen koriste- ja hyötypensas. Elo-syyskuussa kypsyvät suuret, mustikkamaiset marjat. ´Smokyn´ marjojen aromia on verrattu manteliin, kirsikkaan tai mustikkaan. Itsepölytteinen saskatoon antaa satoa kolmantena kesänä istutuksesta. Istutusväli 80-120cm astiataimilla.

Vaccinium corym. PENSASMUSTIKKA

Hinta: 18,50

 

Pensasmustikka on vaatelias maan ja kasvupaikan suhteen. Paras paikka aurinkoinen ja tuulensuojainen.
Humuspitoinen, kuohkea kivennäismaa. Maan pH-luvun pitää olla  hapan, tuore, maa joka pitää tasaisen kosteuden. Pensasmustikkaa voi käyttää myös koristepensaana.

 'North Blue'

Hillittykasvuinen, runsassatoinen, marjat suuria ja maukkaita, kypsyy yyskuussa. Itsepölyttyvä, mutta pölyttäjän (Northcountry) kanssa satoisampi.
Lehdistollä kaunis punainen syysväri.

 

’North Country’ on myös itsepölytteinen ja 60 cm korkea. Marjat ovat pienemmät ja sato selvästi niukempi kuin ’North Bluella’, tämä lajike sopii parhaiten pölyttäjäksi. Lisäksi marjat kypsyvät aiemmin ja tasaisemmin kuin ’North Bluella’.

VADELMA 'Muskoka'

Hinta: 11,50
Matalahko ja runsaasti versova. Runsassatoinen, melko aikaisin kypsyvä. Isot, pyöreät marjat ovat tummanpunaisia ja aromikkaita. Hyvä pakastemarja. Istutusohjeet löytyvät sivustoiltamme vinkit pohjoiseen puutarhaan.

YRTIT

Hinta alk. 5.50€
Toukokuun lopulta on valikoimissa erilaisia yrtin taimia erikoisuuksista tavallisiin kurkun ja tomatintaimiin saakka.
Erikoisuuksista mm. musta kirsikantomaatti, chilipaprikat ja monenlaiset basilikat ja salviat.
Oreganosta, timjamista ja mintuissa löytyy useita uusia lajikkeita.

Puutteenkylän puutarha

Sossonniementie 78
93800 Kuusamo

040 529 3241 Terttu (Puutarha)
044 555 0465 Juha


terttu(a)puutteenkylanpuutarha.fi

terttu puutteenkylanpuutarha

© Puutteenkylän Puutarha, Kuusamo 2016 | Design by Davas