Vadelman istutus- ja hoito-ohje

Kasvupaikaksi valitaan lämmin, valoisa tuulelta suojainen paikka. Vadelman marjat kehittyvät aurinkoisessa paikassa aromikkaiksi ja vitamiinipitoisiksi. Syyskesällä valo on ehdoton edellytys seuraavan vuoden kukka-aiheiden kehittymiselle. Paikan tulee olla myös rikkakasveista vapaa alue.

Maanparannus ja lannoitus
Vadelma menestyy parhaiten maassa, jonka pH on 5,5-6,5. Jos pH on tämän alle, maa kalkitaan dolomiittikalkilla 50-80kg /a. Vadelma ei tarvitse kuin niukkaa lannoitusta. Lannoitukseen käyvät komposti, kanankakka tai matalatyppiset puutarhalannoitteet kuten Kekkilän marjaravinne.

Tasaisesi hikevä multava maa on paras kasvualusta. Paikka ei saa olla liian kuiva eikä liian kosteakaan. Vadelman juuristo kärsii liiasta märkyydestä ja mätänee. Maan ilmavuuden parantamiseksi voidaan kasvualustaan (riveihin) lisätä puunkuorta, palanutta karjanlantaa, hiekkaa tai turvetta.

Penkki ja istutus
Vadelma penkit muotoillaan 10-30cm korkeiksi ja metrin levyisiksi. Rikkaruohojen ja vadelman leviämisen estämiseksi, taimet voidaan myös muoviin. Taimet istutetaan lajikkeesta riippuen 2-3 kpl/metri. Riviväli on 2-3 metriä lajikkeesta riippuen.
Astiataimia voi istuttaa koko sulan maan ajan eikä taimia tarvitse istutusleikata.

Tukeminen ja leikkaus
Vadelma on kaksivuotinen kasvi, joka kasvattaa ensimmäisenä vuotena ns. kasvuversot. Ensimmäisenä vuonna nämä kasvuversot eivät tuota marjoja. Seuraavana kesänä näitä versoja kutsutaan satoversoiksi, jotka tuottavat satoa.

Vadelman versot kasvavat 1,5-2 metriä korkeiksi, joten sadon keräämisen ja satoisuuden kannalta tuenta on välttämätön. Niin sanottu V-tuenta helpottaa ja nopeuttaa poimintaa. Rivin molempiin päihin asennetaan tukevat seipäät V-asentoon. Seipäiden väliin vedetään tukevasta narusta tai rautalangasta tukilangat. Tukilankojen väliin kasvavat kasvuversot, jotka käännetään aikaisin keväällä tukilankojen alitse käytävälle päin tuottamaan satoa kyseisenä kesänä. Uudet kasvuversot pääsevät kasvamaan tuennan keskelle. Sadon keräämisen jälkeen tuennan alapuolella olleet satoa tuottaneet versot leikataan pois. Kasvuversoja myös vähennetään ennen versojen kääntämistä siten että ”vaaksan” välein on verso. Liian tiheä vadelmakasvusta tuottaa huonosti marjoja. Riviväleistä versot voi hoitaa pois ruohonleikkurilla.

Kastelu
Kastelu lisää marjan kokoa etenkin kuivina kesinä. Kastelu kannattaa suorittaa tyvelle harmaahomeen leviämisen estämiseksi.

Jänisten karkotus
Jänisten karkotus voidaan kokeilla syksyllä ja talvella mäntysuopaliuoksella, puolet vettä, puolet mäntysuopaliuosta. Ruiskuta versot nesteellä aina tarvittaessa.Toinen tapa on suojata vadelmakasvustot verkolla.


www.puutteenkylanpuutarha.fi
Sossonnniementie 78,93800 Kuusamo

Puutteenkylän puutarha

Sossonniementie 78
93800 Kuusamo

040 529 3241 Terttu (Puutarha)
044 555 0465 Juha


terttu(a)puutteenkylanpuutarha.fi

terttu puutteenkylanpuutarha

© Puutteenkylän Puutarha, Kuusamo 2016 | Design by Davas