Omenapuun istutus

Istutusaika
Astiataimia voi istuttaa aina sulan maan aikana. Kevät- ja kesäistutuksissa puu ehtii myös juurtua jo maahan.

Kasvupaikka
Hedelmäpuu istutetaan mieluiten loivaan kumpuun ja tuetaan parilla seipäällä. Omenapuu istutetaan aurinkoiselle kasvupaikalle 80–100 sentin vahvuiseen multakerrokseen. Loiva, nopeasti lämpiävä kumpu ja tuulensuoja pohjois- ja itäpuolella ovat erityisen suositeltavaa joko rakennuksen tai muun suojan etupuolelle. Sopiva kasvualusta on runsasmultainen ja -ravinteinen sekä perusteellisesti kalkittu (pH 6–6,5). Pohjamaan tulee läpäistä tehokkaasti vettä tai alue salaojitetaan.

Maanparannus
Kalkitus suoritetaan puutarhakalkilla, jota sekoitetaan puoli ämpärillistä mullan joukkoon. Lannoitteena käytetään matala typpistä lannoitetta kuten kanankakka, marjalannoite tai komposti.

Kastelu
Tiivistä maahyvin istutuksen yhteydessä, mutta älä riko multapaakkua. Kastele runsaasti ja toista kastelu viikon välein ensimmäisenä ja toisena vuonna.

Taimiväli
Istutusetäisyys riippuu puun kasvutavasta, mutta yleensä 3-4m on hyvä.

Istutusleikkaus
Pitkät latva- ja sivuoksat typistetään 30–40 cm pitkiksi. Versot katkaistaan oksasaksilla noin sentin päästä silmusta, joka suuntautuu ulospäin ja sijaitsee oksan alapuolella. Mahdollinen kaksois- eli kilpalatva kasvaa jyrkässä kulmassa ylöspäin ja repeää helposti. Se poistetaan, samoin terävässä kulmassa kasvavat sivuversot sekä latvuksen sisään suuntautuvat ja hankaavat oksat.
Puutarhallamme myytävät taimet ovat valmiiksi istutusleikattuja.

Pohjois-Suomessa hoitoleikkaukset (tai vain pari versoa kerralla) voidaan jättää tekemättä, sillä leikkaus kiihdyttää kasvua ja viivästyttää tuleentumista syksyllä. Sen sijaan omenapuun sivuoksat taivutetaan vaaka-asentoon, mikä hillitsee kasvua ja nopeuttaa puun satoikään kehittymistä.

Hoitolannoitus
Erityisen tärkeä on antaa omenapuulle typetön syyslannoitus elokuun alkupuolella. Syyslannoitus auttaa tuleentumiseen ja puun talvehtimiseen.
Keväisin lannoittaminen on niukkaa, tai ei lainkaan, matala typpisellä lannoitteella. Liika lannoitus kiihdyttää kasvua, sopiva versokasvu on n. 30cm/kasvukausi.

Talvisuojaus
Suojaa puu 180cm korkealla verkolla tukevien tukiseipäiden takaa. Hiirien ja myyrien torjuntaan käytetään rungonsuojaa.

Puutteenkylän puutarha

Sossonniementie 78
93800 Kuusamo

040 529 3241 Terttu (Puutarha)
044 555 0465 Juha


terttu(a)puutteenkylanpuutarha.fi

terttu puutteenkylanpuutarha

© Puutteenkylän Puutarha, Kuusamo 2016 | Design by Davas