Kiinanpionien istutusohje

KIINANPIONIT

Kiinanpionit (ent. jalopionit) ovat mitä helppohoitoisimpia kasveja. Sen sijaan istutus on tehtävä kunnolla. Kasvupaikaksi valitaan lämmin aurinkoinen rinne tai kohopenkki rakennuksen seinusta tai muu vastaava tuulensuojainen tausta takaa kauniin kukinnan. Maan on oltava läpäisevää ja on varmistettava veden virtauksen myös sivuttain. Vettä ei saa kertyä pionin juurelle. Pionin kasvupisteen ja juurakon voi tuhota liika märkyydestä johtuva jääpolte.

Multa sekoitetaan peltomullasta, karkeasta hiekasta ja sekaan voi lisätä säkkimultaa ei kosteutta pidättävää turvetta. Kalkkia lisätään vain vähän, pioni on happamen maan kasvi (pH 6,0-6,5), pH:n tästä noustessa häiriintyy kasvin ravinteiden saanti.

Istutuskuopan syvyydeksi saa olla n. 50cm, kallio ei kuitenkaan saa olla aivan lähellä. Kuopan pohjalle laitetaan palanutta lantaa tai kanankakkaa n. 1-2l maahan sekoittaen , Lannan päälle hiukan puhdasta maata ja pioni sen päälle. Juurakon niskasta, siitä mistä silmut lähtevät, pitää olla maan pintaan 3-5 senttiä. Karkeaa soraa kaksi kourallista tyvelle.

Istutus.
Kiinanpionien viereen ei saa istuttaa syväjuurisia perennoja ja pidä pieni alue pionin ympärillä vapaana muista kasveista. Kukkasipulit esikot ja vastaavat matalajuuriset perennat ovat hyviä kumppanuuskasveja. Puut vievät ravinteet ja kosteuden, joten puiden alle ei pioneja kannata istuttaa. Hoito: Istutuskuopan lanta riittää pionille hyvin muutamaksi vuodeksi ja taimivaiheessa kastelu riittää.
Täysikasvuista pionia ei tarvitse kastella jos maa on pionille suotuisaa. Vasta muutama vuosi istutuksesta kannattaa aloittaa lannoitukset. Parin sentin kerros maatunutta kompostia tai lantaa levitetään juuristo alueelle mutta ei liian lähelle tyveä.
Pionin varret leikataan vuosittain Pohjois-Suomessa mielellään vasta keväällä. Varret saattavat kerätä suojaavaa lunta juurakon päälle, mutta toisaalta ne pitävät maan kosteana syksyllä ja alkutalvesta, sekä kasvattavat sieni-infektioiden riskiä tulevalla kasvukaudella.

Tukeminen.
Pionien kukat painavat, jonka vuoksi varret painuvat maahan. Metalliset kehikot kannattaa laitaa jo nuorelle kasville ja ne saa olla paikoillaan vuodesta toiseen. Kukat ohjataan kehikon sisäpuolelle.
Taudit ja tuholaiset.
Harmaahome (sienitauti) saattaa iskeytyä nuorien taimien nuppuihin ja tyvelle. Liian voimakas typpilannoitus aiheuttaa rehevyyttä ja myös harmaahometta. Laikkutaudista, punaruskeat ruskettuvat laikut lehdissä, ei ole yleensä haittaa pionille. Muurahaiset etsivät nupuista erittyvää ”sokerinestettä”, mutta siitä ei ole yleensä haittaa. Jos juuristoalueelle pesiytyy muurahaispesä, yleensä hiekkaisessa maassa, se kannattaa hävittää ettei muurahaiset viota juuristoa. Juurakot eivät ole myyrien suosiossa niiden kitkerän maun vuoksi.

Puutteenkylän puutarha

Sossonniementie 78
93800 Kuusamo

040 529 3241 Terttu (Puutarha)
044 555 0465 Juha


terttu(a)puutteenkylanpuutarha.fi

terttu puutteenkylanpuutarha

© Puutteenkylän Puutarha, Kuusamo 2016 | Design by Davas